Złote mleko – tradycyjny napój ajuwerdyjski i jego właściwości

Złote mleko – tradycyjny napój ajuwerdyjski i jego właściwości

Piękny, hipnotyzujący kolor złote mleko zawdzięcza kurkumie, wyjątkowej przyprawie, która już w czasach Biblijnych była porównywana do złota. Gdy tylko spojrzymy na kubek złotego mleka to już poprawia nam się nastrój ( kolor robi swoje), a co dopiero wypicie magicznego napoju? Zaczniemy widzieć wszystko w żółtych kolorach 😉

Obecny czas (zima) sprzyja temu, by zapoznać się lepiej z tym wyjątkowym napojem, który ma tak wiele zalet, dla ciała i ducha.

Smak jest specyficzny, jedni zakochają się w nim od razu, inni będą musieli się przyzwyczaić. Ja należę do tej drugiej grupy. Coraz lepiej zapoznaje się z tym zdrowotnym mlekiem i ufam mu z każdym kubkiem coraz bardziej. To, co o nim wyczytałam, nie pozostawia złudzeń – to naturalne, skuteczne lekarstwo,  na tak wiele!

Kurkuma- egzotyczna przyprawa, która przywędrowała do nas z dalekich Indii.

Właściwości złotego mleka (jest ich wiele!), na co pomaga:

  1. Przeziębienie (ból gardła, katar)
  2. Przeciwzapalne
  3. Zdrowe jelita
  4. Oczyszcza organizm (wątrobę)
  5. Rozgrzewa
  6. Antydepresyjne
  7. Zmniejsza ryzyko nowotworów
  8. Dobry sen

 

Składniki:

* Szklanka mleka roślinnego (ostrożnie z sojowym)

* łyżeczka kurkumy

* ½ łyżeczki cynamonu

* ½ łyżeczki imbiru w proszku

* szczypta pieprzu (zwiększa działanie kurkumy)

* ½ łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego

* łyżeczka miodu (po przestudzeniu mleka)

* laska wanilii (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki dodajemy do roślinnego mleka i powoli trzeba podgrzać mieszając, uważać by nie doprowadzić do wrzenia. Miód dodajemy gdy mleko lekko ostygnie.

Spotkałam się z wieloma wariantami, modyfikacjami złotego mleka, ale filozofia zawsze pozostaje ta sama- na zdrowie!

pozdrawiam :*

Znacie już złote mleko? I w której grupie jesteście – tej zakochanej od razu? Czy potrzebowaliście czasu tak jak ja, by się przekonać? 😉

6 komentarzy do “Złote mleko – tradycyjny napój ajuwerdyjski i jego właściwości

    1. Warto. napój poprawia nastrój ,ale to też sprawka cudownego wyglądu. od wyglądu po walory zdrowotne wszystko jest na wysokim poziomie 😉

  1. Uwielbiam kurkumę i często j ą dodaję do potraw. 🙂 Złote mleko też uwielbiam, choć za rzadko piję. hehe Takiego bogatego przepisu na złote mleko jeszcze nie widziałam, to też sobie wypróbuję. :)))

    1. można zrobić jeszcze bogatszy skład 😉 zależy od upodobań i wyobraźni. natomiast kurkuma mleko imbir i tłuszcz to podstawa. pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *