opowieści o czekoladowym smaku i najlepsze ciasto czekoladowe.

opowieści o czekoladowym smaku i najlepsze ciasto czekoladowe.

Lato, wiosna nie zachęcają mnie do przygód z czekoladą, ale jesień i zima to już inna bajka. Czekolada jest jak ciepły, stary koc, który znamy i za którym tęsknimy. Rozpływa się w ustach, a nasze myśli rozpływają się pod jej wpływem. Uszczęśliwia. Smak czekolady przenosi mnie w dalekie strony świata np. na Wybrzeże Kości Słoniowej lub do Ekwadoru, tam gdzie dojrzewa kakaowiec. A podróże, nawet tylko przeżywane w myślach są zawsze lepsze niż brak podróżowania. Czekolada to luksus na wyciągnięcie ręki ( na szczęście). Więc w drogę, szlakiem jednego z najbardziej pożądanych smaków na świecie 😉 Jest to stary szlak, bowiem kakao istnieje od milionów lat i prawdopodobnie jest jednym z najstarszych naturalnych produktów.

Marzyło mi się szybkie, dobre i wilgotne ciasto czekoladowe i znalazłam takie na stronie Ostra na Słodko, za który dziękuję autorce bloga! Zmodyfikowałam trochę, ulepszyłam według swoich kubków smakowych i jest 😉 Ciasto smakuje jak… czarny las, rozpływa się w ustach, dodałam na wierzch polewę czekoladową ( Ostra na Słodko proponuje posypanie cukrem pudrem) i wyszła bomba rozpusty i eksplozja czekoladowego smaku!

CIASTO CZEKOLADOWE NAJLEPSZE – PUSZYSTE, ŁATWE, MOKRE!

Składniki:

* 125 g- masła
* 250ml – mleka
* 1 szklanka – mąki orkiszowej ( ja dodaję trochę więcej, na oko jak jest za rzadkie )
* 1 szklanka cukru – trzcinowego, kokosowego, ksylitol ( mieszam wszystkie trzy)
* 1 jajko (od szczęśliwych kurek )
* 1 łyżeczka sody ( daję trochę więcej)
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 łyżki kakao
* 4 łyżki dżemu z ciemnych owoców ( np. leśnych, wiśni itp.)
* olejek migdałowy lub esencja waniliowa

Sposób przygotowania:

Masło roztopić i ostudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę. Dodać cukier, cynamon, kakao, sodę. Wlewamy mleko, dodajemy jajko i dżem. Wlewamy roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Bez miksera. Ja przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 40 min.
Produkty ważne by były w temperaturze pokojowej. Polewa to: roztopiona gorzka czekolada z odrobiną masła.

Ja zajadam się tym ciastem bardzo często i zawsze mi wychodzi! Mam też inne ulubione, czekoladowe ciasto na karmelu, ale o nim innym razem.

Jest też czekolada pitna, którą w moim domu uwielbiają inni domownicy, ja wolę w formie ciasta 🙂 Znalazłam taką w pięknym opakowaniu, nawiązującym do dawnych lat. Spójrzcie na tą datę która przypomina o pięknych, wykwintnych, przedwojennych czasach, gdzie panie z parasolkami dreptały do kawiarenek by zamoczyć usta w słodkim, płynnym umilaczu 😉

Smacznego asia

Lubicie czekoladę i w jakim wydaniu?

2 komentarzy do “opowieści o czekoladowym smaku i najlepsze ciasto czekoladowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *